Esteettinen Hammashoito
Valkaisu
Hampaat tummuvat ajan myötä. Myös elämäntavat näkyvät hymyssä. Hampaiden pahimmat värjääjät ovat tee, kahvi, punaviini ja tupakka.
Annamme potilaan hoitaa hampaidensa valkaisun ohjatusti, mutta mukavasti kotona. Hammaslääkäri ottaa potilaan hampaista jäljennöksen jonka mukaan tehdään yksilölliset muotit pehmeästä muovista. Kotona muotit täytetään geelimäisellä valkaisuaineella ja asetetaan puhtaaseen suuhun. Valkaisu sujuu mukavimmin yöllä nukkuessa. Tehokkaaseen valkaisuun menee yksi viikko.
Oikomishoito Inman menetelmällä
Yksinkertaisemmat ahtausasennot ja epäsäännöllisyydet hammasrivissä, voidaan korjata Inman-kojeella. Inman oikomiskoje on irrotettava, mutta jotta menetelmä toimii, pitää kojetta käyttää aktiivisesti. Hampaat siirtyvät tällä kojeella hyvin nopeasti, jopa 6 viikossa. Tule tiedustelemaan olisiko tästä menetelmästä sinulle apua!
Keraamiset kuoret tai laminaatit
Laminaattien avulla voidaan siistiä etuhampaita joissa on esimerkiksi näkyviä, värjäytyneitä, vanhoja täytteitä. Kuoren avulla peitetään hampaan julkisivu ja voidaan myös korjata pieniä virheitä hammasrivissä ja tehdä koko etualue tasaisemmaksi, vaaleammaksi ja yhtenäisemmäksi.
Kruunu
Jos hammas on vaurioitunut niin paljon, että paikkausmateriaalia käyttäen ei enää pysty rakentamaan kestävää ja toimivaa hammasta, on tehtävä kruunu. Kruunu valmistellaan hammasteknikon kanssa yhteistyössä ja se kiinnitetään hiotun oman hampaan tai juuren päälle. Ennen kruunut valmistettiin kullasta, posliinista tai näiden yhdistelmästä. Nykyään tehdään lähes yksinomaan vahvoja ja esteettisiä hammasvärisiä keraamisia kruunuja.
Silta
Täysin menetetty hammas voidaan korvata implantilla tai silta-ratkaisulla. Myös tässä käytetään keraamisia materiaaleja kruunujen näkyvissä osissa.
Bruksismi eli hampaiden narskuttaminen
Hampaiden pitäisi kohdata toisensa vain syödessä. Jotkut kehittävät tavan huomaamatta puristamaan hampaita vastakkain myös suun ollessa tyhjä. Kudokset eivät kestä tällaista liikatoimintaa ja johtaa hampaiden lohkeamisiin ja kulumiseen, johon voi liittyä vihlomista ja kipua. Ongelmat eivät rajoitu yksinomaan hampaisiin, vaan narskuttelu voi aiheuttaa päänsärkyä, niskan ja hartioiden jäykkyyttä sekä unihäiriöitä. Henkilö, joka nukkuessa narskuttaa hampaita, nukkuu kevyemmin ja rauhattomammin.
Hampaiden narskutteluun on monia syitä. Stressi mainitaan usein, mutta myös purennan virheasennot ja nivelrikko voi olla syynä.
Narskuttajan hampaita voi suojata purentakiskon avulla. Muovinen purentakisko tehdään yksilöllisesti kullekin potilaalle. Kiskon avulla voidaan rentouttaa purentalihaksia. Joskus on myös tarpeellista tasapainottaa purentaa kevyesti hiomalla ja tasoittamalla hampaiden pintoja.