Iensairaudet

Ientulehdus

Suun yleisin sairaus karieksen lisäksi, on ientulehdus tai gingiviitti. Ikenet tulehtuvat hampaiden plakkipeitteestä, joka koostuu bakteereista ja kiinnittyy hampaiden pintaan. Bakteereita löytyy osittain luonnollisesti suusta ja niiden tehtävä on käynnistää ruoansulatus. Hampaiden harjaamisella pyritään poistamaan ylimääräinen plakki. Plakkijäännökset lisääntyvät nopeasti itsestään ja kovettuvat hammaskiveksi syljestä erittyvistä kalkkisuoloista johtuen.

Hammaskivi kiinnittyy lujasti hampaan pintaan, eikä hammaskiveä voi enää puhdistaa pois hammasharjalla tai hammaslankaa käyttäen. Myös hammaskiven määrä kasvaa voimakkaasti itsestään kun syljestä jatkuvasti erittyy lisää kalkkisuoloja. Ikenet tulehtuvat hammaskivestä ja syventyvät ientaskut vuotavat helposti verta ja ovat vaikeasti puhdistettavissa.

Parodontiitti

Edellisestä kehittyy noidankehä, jossa tulehdus kaivaantuu yhä syvemmälle ientaskuun ja vähitellen aiheuttaa koko hampaan heilumisen, ja voi lopulta johtaa hampaan irtoamiseen. Tilanne jossa hampaat heiluvat ja ikenet vuotavat voimakkaasti verta on nimeltään parodontiitti.

Iensairauksien ennaltaehkäisy, säännöllinen ammattimainen hammaskiven poistattaminen on äärimmäisen tärkeää.