Iensairaudet

Hyvän suuhygienian ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää ientulehduksen ja sen mahdollisten vakavien seurausten kuten hampaiden irtoamisen, välttämiseksi. Oireiden, syiden ja hoidon tarpeen ymmärtäminen on olennaista terveiden ikenien ja hyvän suuhygienian ylläpitämiseksi.

Mikä on ientulehdus?

Suun yleisin sairaus karieksen lisäksi on ientulehdus tai gingiviitti. Sitä leimaa usein verenvuoto ikenistä hampaiden harjauksen tai hammaslangan käytön yhteydessä. Ilman asianmukaista hoitoa ientulehdus voi edetä vakavampaan tilaan - parodontiittiin - joka voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Siksi on tärkeää havaita oireet ajoissa ja hoitaa ne asianmukaisesti.

Ientulehduksen oireet

Verenvuotavat ikenet: Hampaiden harjauksen tai hammaslangan käytön yhteydessä turvonneet, punoittavat tai vuotavat ikenet ovat yleensä ensimmäiset merkit ientulehduksesta.

Kivuliaat ikenet: Kipu ikenissä, erityisesti hammaslangan käytön yhteydessä, voi olla lisämerkki ientulehduksesta.

Vetäytynyt ienraja: Jos ikenet vetäytyvät pois hampaista, se voi olla merkki edistyneestä ientulehduksesta ja vaatii välitöntä huomiota hammaslääkäriltä.

Pahanhajuinen hengitys: Joskus pahanhajuinen hengitys voi olla varhainen merkki ientulehduksesta, mikä viittaa bakteerien läsnäoloon suussa.

Mikä aiheuttaa ientulehduksen?

Ientulehduksella voi olla useita syitä, mutta pääasiallinen syy on puutteellinen suuhygienia. Plakin ja bakteerien kertyminen ienrajaan on pääasiallinen syy ientulehdukseen. Muita tekijöitä, kuten tupakointi, hormonaaliset muutokset, heikentynyt immuunijärjestelmä, vitamiinipuutos ja ikääntyminen, voivat myös lisätä riskiä ientulehduksen kehittymiselle.

Milloin hakeudun hoitoon?

Jos koet mitään yllä mainituista oireista, on tärkeää hakeutua hoitoon välittömästi vakavampien komplikaatioiden välttämiseksi. Varhainen toiminta voi auttaa estämään ientulehduksen pahenemisen ja mahdollisen hampaiden irtoamisen.

Ajanvaraus.